image notice
Per tenir èxit fora de Salvador, els emprenedors porten 'la ciutat a la maleta'

Tot el que té i és reconegut en Salvador –alegria, harmonia, color, creativitat, treball dur, innovació, persistència– està plasmat en el Trio Elètrico, probablement l'invent bahià més conegut i exportat de tots els temps. I arran del trio, la història d'altres negocis creats o perfeccionats aquí demostra que tenir un ADN Soteropolità és un diferencial que afavoreix l'èxit. I no n'hi ha prou amb anar més enllà de les nostres fronteres i fronteres, cal endur-nos a Salvador.

L'empresari Fritz Moura va passar part del març als EUA. És allà on té la intenció de muntar noves unitats per a la seva empresa, Cleannew. L'experiència emprenedora de Moura va néixer el novembre de 2014 amb una empresa de rentat de cotxes: Autoclean, una marca que va romandre amb la seva antiga parella. Armar un sofà va sorgir un any més tard, basat en la seva perspicacia, creativitat i flexibilitat, tal com va assenyalar el consultor i especialista en emprenedoria José Nilo Meira. “La creativitat és una característica que ha d'estar present en tot emprenedor. L'èxit de l'empresa depèn de la creativitat, perquè l'emprenedor no pot fer més del mateix”, diu.

Moura es va adonar de la demanda de rentat de tapisseries mentre encara tenia cura dels cotxes. “Els clients, quan van rebre els seus cotxes rentats, em van preguntar si rentava sofàs, la qual cosa em va portar a estudiar i entrar en aquest mercat”, revela. “El rentat de cotxes es feia a la nit, en condominis grans. Es cobra 25 R$ per cotxe. Si rentava deu cotxes, vaig acabar amb 250 R$ a la nit, i encara havia de pagar els empleats. Durant el dia, si rentava un sofà, guanyaria els mateixos 250 R$. Vaig decidir invertir en aquest segment”. El desembre de 2015 va néixer CleanNew.

Per entrar al nou mercat, Moura va importar maquinària italiana, va comprar material de neteja importat; més que això, va demanar als fabricants d'aquests productes que modifiquessin la fórmula dels bactericides per preservar els colors de la tapisseria i augmentar la durabilitat del servei. . També va apostar per la formalització del servei, que, segons ell, era operat a Salvador només per particulars, la majoria treballant de manera informal. "El meu públic objectiu és la gamma alta, que tenen sofàs que costen 100.000 BRL. La formalització, el fet de saber amb què es tracta, és important per a aquest públic”, diu.

L'última diferència es trobava en el nom del servei. Com que disposava dels millors productes, maquinària i presentació, va crear el concepte de blindatge del sofà, que és un rentat seguit d'una impermeabilització feta d'una manera més profunda, més resistent i amb un any de garantia. El març de 2017 Cleannew va entrar al sistema de franquícies. Avui, la marca es troba a les ciutats brasileres. I d'aquí a uns mesos també estarà present a Miami i Orlando (EUA).

Egipte
El color i la calidesa de Salvador inspiren les etiquetes dels productes de Flora Brasil, una empresa de cosmètica per al cabell propietat de l'oftalmòloga Karla Leite. A diferència de Cleannew, l'empresa nas va néixer amb un enfocament a l'exportació. En aquest cas, per al mercat àrab restringit. Exporta uns 3.000 sobres al mes a Egipte i està en procés de tancar un contracte de subministrament per a Qatar. "Hi havia una gran demanda de reductors de volum del cabell brasiler, de queratina brasilera, que, però, amb els anys va començar a ser mal vista a causa de l'ús de formaldehid. Vaig aprofitar l'espai per crear productes naturals, sense l'ús de formaldehid”, diu la Karla.

Armada amb la seva perspicàcia comercial i esperit emprenedor, la doctora va buscar a Sebrae per rebre orientació i va cercar d'envoltar-se de professionals especialitzats per ajudar-la a muntar l'empresa i els productes, tot sense productes químics i amb actius de la flora brasilera. per exemple nous del Brasil. "I també sense proves que signifiquen maltractament animal, tal com preveu el protocol comercial amb els països àrabs", diu. "Vaig anar a Egipte més de cinc vegades fins que van autoritzar la importació", informa.

Karla diu que els seus productes tenen èxit per alguns motius específics d'aquesta regió. La primera és que les dones àrabs, sota la seva roba, són molt vanidoses pel que fa als cabells i es preocupen per agradar als seus marits. La segona és que l'aigua que fan servir és dessalada i/o reciclada, fet que perjudica la cura dels fils i obliga a utilitzar reductors.

“Crec que haver nascut i viure a Salvador em va influir per mirar les diferents ètnies i cultures, intentant veure què és comú i què és diferent. Soteropolitano és més maleable i fàcil d'adaptar a diferents realitats”, reflexiona. Per a Meira, el que la història de Karla reflecteix els valors atribuïts a Salvador –a més de la persistència i la creativitat– és la capacitat d'agregació. “Es va envoltar de bona gent, la qual cosa és fonamental per a l'èxit de qualsevol empresa.

Arrow back

Tornar